Türk Lirasındaki kriz Devam Ediyor 2018

Türk lirası, Pazartesi günü ülkenin merkez bankasının müdahalesi olarak ağır baskı altındaydı ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği sözler, yatırımcıların ülkenin mali krizinin Avrupa pazarlarına yayılabileceği yönündeki korkularını bastırmayı başaramadı. Türk lirası ve lira ve yabancı para rezerv şartlarını keserek onlara daha fazla soluklanma alanı verdikten sonra lira, bir önceki yılın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa bankacılık sektörü için bulaşma korkusunu yansıtan dolar karşısında bir yıl düşük.
Bununla birlikte, liranın öğleden sonra işlemeye devam etmesi, 6.9’dan dolara kadar zayıf kalmıştır. Erdoğan, merkez bankanın açıklamalarını ABD’nin Türkiye’yi arkadan kesmeye çalıştığı iddiasıyla takip etmiştir.
Lira neden bu kadar hızlı düşüyor?
Türk büyükelçilerine Ankara’da seslenen Erdoğan, ülkesinin ekonomik bir “kuşatma” altında olduğunu, ancak ekonomisine “saldırı” nın üstesinden geleceğini söyledi. Türkiye ekonomisinin güçlü kalmasında ısrar etti ve liranın yakında “en makul seviyede” yerleşeceğini söyledi. Türk makamları ayrıca, para biriminin dalmalarına yardım ettiklerini iddia ettikleri iddia edilen raporlar için yüzlerce sosyal medya hesabında soruşturma başlattı.
Türkiye’nin merkez bankası, “bankaların ihtiyaç duyduğu tüm likidite” vermeyi taahhüt etti. Şöyle ekledi: Biz piyasa derinliğini ve fiyat oluşumlarını yakından izleyecek ve gerekli görülmesi halinde finansal istikrarı sağlamak için gerekli tüm önlemleri alacağız.”
Ancak, Ankara merkezli banka faiz oranlarını yükseltmemiş, bazı iktisatçılar krizi hafifletmek için gerekli olduğu görüşündedir, çünkü enflasyonu düşürecek ve yatırımcıların lirayı satmasını engelleyecektir. Erdoğan, borçlanma maliyetlerini yükseltmek konusunda uyardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın damadı olan Türkiye maliye bakanı Berat Albayrak hafta sonu yaptığı açıklamada, yetkililerin Pazartesi sabahı ekonomik eylem planı uygulamaya başlayacağını söyledi. Sermaye kontrollerini, sert para biriminin çıkışlarını engelleme seçeneği olarak reddetti.
Görüşlerini takiben, Türkiye bankacılık düzenleyicisi Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, ülkedeki bankaların liradaki döviz kurunu değiştirme yeteneğini kısıtlayacağını duyurdu.
Yatırımcılar, İspanya’nın BBVA’sı, İtalya’nın UniCredit ve Fransa’nın büyük operasyonları olan BNP Paribas dahil olmak üzere Avrupa bankalarının maruz kalmasından endişe ediyor. Avrupa banka hisseleri Pazartesi öğleden sonra% 1 oranında düştü.
FTSE 100 Pazartesi günü öğleden sonra% 0.4 düştü, Almanya’da Dax% 0.4 düştü ve Paris’teki CAC, bir gecede Asya’da ağır kayıplar yaşadı.
Türk borsaları% 3,5 oranında değer kaybetti ve bazı banka stokları çift haneli zararlara maruz kaldı. Rus rublesi, Güney Afrika randi ve Meksikalı ve Arjantinli pesolar – risk altında olabilecek diğer gelişmekte olan para birimleri de düştü.
“Şu anda, Türkiye’nin finansal krizi yerelleşti, ancak ülkenin merkez bankası, liradaki serbest düşüşün kredi temerrütleriyle sonuçlanmasından önce, paranın düşüşünü durdurabilmek için belki sadece birkaç gün sürdü, ülkenin mali sistemini ciddi şekilde etkilemeye başladı ve potansiyel olarak Avrupa’ya yayılmaya başladı. bankalar.”
Düşen lira, dolar, İsviçre Frangı ve yen de dahil olmak üzere güvenli limanlara yönelik talebi artırdı. Finansal piyasalardaki dalgalanma ölçen vokal oynaklık endeksi – korku endeksi olarak da biliniyor -% 16 oranında arttı.
Bu yıl, Erdoğan’ın ekonomideki artan kontrol ve ABD ile ilişkilerin daha da kötüleşmesi, özellikle de Suriye’deki savaştan duyulan endişeler nedeniyle bu yıl% 40’tan fazla bir düşüş yaşandı.
ABD, bir Amerikan papazının Türkiye’de tutuklu kalmasıyla ilgili bir sunum içinde Erdoğan hükümetine iki bakanın onayını yaptı ve geçtiğimiz hafta Türk çelik kuvvetlerine uygulanan tarifeleri iki katına çıkardı.
Türk lirası neden düşüşte ve endişelenmeli mi?
Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü devam eden Trump satırında bir artış yaşanmasına rağmen, Türk parasına karşı hareket eden pazar dünyanın en büyük gelişmekte olan ekonomilerinden biri için daha derin sorunları yansıtıyor. Türk şirketleri, büyük miktarlarda dolarlar dahil olmak üzere önemli miktarda borç aldılar ve borçlar düştükçe daha pahalı hale gelen 220 milyar $ ‘lık borcunu (172 milyar sterlin) artırdılar.
Merkez bankası, yükselen enflasyon ve sermaye uçuşlarına karşı bir önlem olarak, Erdoğan’ın sıkıntılarına rağmen borçlanma maliyetlerini artırma yönünde baskı altında bulunuyor. Ancak, bazı iktisatçılar bunun Türkiye’yi bir durgunluğa da sürükleyeceği konusunda uyarıyorlar.